De week van het geld

Vandaag is de Week van het geld begonnen met als motto: Goed met geld omgaan is goud waard. Het jeugdjournaal, scholen en banken besteden er aandacht aan. Ook thuis kun je er ook aandacht besteden aan hoe om te gaan met geld, zelfs als je kinderen nog jong zijn. Hopelijk kunnen deze 5 tips je hierbij helpen.

1.Geef zakgeld

Met zakgeld leren kinderen op een leuke manier omgaan met geld. Ze leren de waarde van geld, maar ook dat niet alles kan en geduld soms een schone zaak blijkt te zijn. Want voor grotere uitgaven zal nu eenmaal langer gespaard moeten worden. Op de site van week van het geld vind je een richtlijn voor de hoogte van zakgeld.

Onze kids krijgen een euro per week. Voor de meiden zitten we dus goed, maar voor zoonlief zou het ietsje hoger kunnen. Hij is in juli jarig, een mooi moment zijn zakgeld te verhogen 😉 

2.Soms moet je streng zijn

Heeft je kind gister iets gekocht van zijn zakgeld waar hij vandaag spijt van heeft? Jammer. Dat klinkt hard, maar hier leren kinderen van. Ze ondervinden de consequenties en leren passende doelen stellen. Bij jonge kinderen is het handig hier nog in te sturen: ‘Waar spaar je voor? Pokemonkaarten? Daar heb je er al 354 van. Weet je zeker dat je dat wilt kopen? Is het niet leuker/verstandiger er …. van te kopen? Als je eenmaal iets gekocht hebt, kun je niet meer terug.’

3.Bepaal samen een spaardoel

Door te sparen leert je kind dat geduld en doorzettingsvermogen best handig om iets te kopen. Bepaal samen een spaardoel en stimuleer je kind om hier iedere week een vast bedrag voor opzij te zetten. Sparen wordt leuker als je weet waarvoor je spaart en hoeveel je nodig hebt om je spaardoel te bereiken. Heeft je kind genoeg gespaard? Lekker samen shoppen! 

Robin en Lola hebben (nog) iets te weinig geduld om te sparen voor grote spullen. Dus hebben ze bijvoorbeeld boeken als doel. Lewis daarentegen is een slim klein geldwolfje. Hij is een kei in sparen en doet er ook alles aan om zijn doel sneller te bereiken. Hij brengt lege flessen weg en verkoopt de stekjes van zijn pannenkoekplanten. Wil je er een leuk potje omheen? Dan kruipt hij met liefde voor je achter de naaimachine, maar uiteraard wel tegen een meerprijs 😉 

4.Boodschapjes doen

Laat je kinderen af en toe afrekenen als ze je vergezellen naar de winkel. Is de winkel in de buurt? Dan kan je kind misschien af en toe alleen een klein boodschapje voor je halen. Handig! Geef contant geld mee. Hiermee leert een kind de waarde van geld kennen. Door te variëren in munten die je meegeeft, leert je kind ook meteen een beetje de waarden van de verschillende munten. 

Aan het halen van een boodschapje is geen leeftijd te koppelen. Het verschilt per kind. Zo fietst Lewis al een jaartje geregeld naar de winkel (al is het alleen maar omdat hij soms het wisselgeld mag houden), maar verdwaalt Lola al als ze twee bochten omgaat en haalt Robin soms gevaarlijke capriolen uit op haar fiets. Bij de dames zal het dus wat langer duren voor ze zelf naar de winkel mogen.

5.Geef het goede voorbeeld

Leg een kind uit dat omgaan met geld voor papa’s en mama’s hetzelfde werkt als voor hen. Vertel ze bijvoorbeeld dat je goedkopere boodschappen doet omdat je een spaardoel hebt. Of dat je deze maand juist wat extra uit kan geven omdat je extra geld hebt verdiend. Samen ontspullen werkt ook goed. Verkoop samen dingetjes op marktplaats of op koopjeshoeken. Zo kan je kind oud speelgoed wegdoen en hier sneller zijn spaardoel mee bereiken.  

6.Geef een mooie spaarpot

Niks leuker om zakgeld in een mooie spaarpot te doen! Spaart je kind voor iets wat over een paar weekjes al gekocht kan worden? Let er dan op dat je een spaarpot geeft die makkelijk te openen is. Gaat je kind voor het grote geld, dan is het misschien verstandig een spaarpot te geven de iets minder makkelijk -door een handige vader met een schroevendraaier bijvoorbeeld- opengaat. Bij Blokker en Bol.com vind je spaarpotten in allerlei soorten, maten, materialen en prijzen. Er zit vast wel iets leuks voor jouw kind tussen!

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *