Hoofdluis

Als ik de kids zie krabben op hun bolletjes krijg ik ook jeuk. Ook mijn ware begint dan spontaan te krabben. Vaak hebben de meiden dan wel hoofdluis, ik meestal niet en bij mijn ware is nog nooit één hoofdluis gespot. Zoonlief wisselt nog wel eens van haarlengte. Heeft hij zijn koppie kortgeschoren, dan is er geen luis te bekennen. Toen hij nog lange lokken had was hij altijd als eerste ‘de Sjaak’. Maar hoe kom je nou eigenlijk aan hoofdluis? En, misschien nog veel belangrijker, hoe kom je er vanaf? 

Wat is hoofdluis?

Hoofdluis is een heel klein rotzakje…ik bedoel insectje… die leeft van het bloed van mensen. De parasiet heeft een grijsbruinige kleur en is volwassen ongeveer zo groot als een sesamzaadje. Hoofdluis kan kruipen en verspreidt zich akelig snel. Eitjes (neten) zien eruit als roos en zijn, net als de luisjes zelf, ontzettend hardnekkig. 

Kort rekensommetje:

Stel, op de eerste dag van de maand huppelt er een luisje van het vriendinnetje van je dochter naar de lange lokken van je dochter. Deze legt er na drie dagen haar eerste eitje. Na zeven tot tien dagen komt dit eitje uit. Zeven tot tien dagen na de geboorte is luisje volwassen en kan deze zelf eitjes leggen. Een hoofdluis leeft ongeveer één maand en legt elke dag vijf of zes eitjes. Hoeveel luizen kriebelen er na een maand op het koppie van je dochter?

Heel veel! Wil je het echt uitrekenen? Be my guest. Wat mij betreft zijn het gewoon heel snel veel te veel hoofdluisjes. En dat betekent: heel veel jeuk! Houdt dus in dat je het beste maar zo snel mogelijk actie kan ondernemen na het ontdekken van een luisje en/of eitje. 

Wat kun je doen tegen hoofdluis?

Kammen, kammen en nog eens kammen. De kam gaat een stuk makkelijk door het haar als je van te voren een crèmespoelinkje gebruikt. Vaak zit er in de doosjes van luizenshampoo en -lotion een plastic kammetje. Die kun je meteen in de prullenbak mikken, die werken echt voor geen meter. Veel beter kun je kammen met een netenkam met lange metalen tanden. Deze zijn los te koop bij de drogist of bij bol.com.

Deel dit zoveel mogelijk, zo komen ook andere kinderen sneller en (voor zover het kan) makkelijker van de luizen af. Zo heb ik het op de school van mijn kids gedeeld met het verzoek dit in de nieuwsbrief te delen. Dat is ook gebeurd en nu gebruiken álle moeders van onze school deze kam. Dat weet ik natuurlijk helemaal niet, maar ik hoop het van harte. Gebruik een luizenmiddel om de eerste roedel luizen te doden. De neten blijven (jammer genoeg) lekker zitten. Neten die tot twee centimeter van het hoofd af zitten komen nog uit als je er niks tegen doet. Neten die lager in het haar zitten komen niet meer uit. Dit komt waarschijnlijk doordat deze geen warmte van het menselijk lichaam meer krijgen, hun kacheltje is te ver weg. Pas als je twee weken lang elke dag kamt weet je zeker dat alle neetjes die nog uitkomen weg zijn. Kijk maar eens naar het rekensommetje. Een pasgeboren luisje legt niet meteen eitjes. Die wil je wegkammen vóórdat ze haar eerste eitje aan een haar vastplakt. Want het lukt je niet dat eitje weg te kammen of wassen. Ik weet het, het is een een rotklus, maar na twee weken consequent kammen is je kind hoofdluisvrij! Zoonlief vertelde me van week dat hij zijn haren weer wilt laten groeien. Ik kan je vertellen: ik deed geen vreugdedansje. Drie kids met prachtige volle bossen haar. Maar hé, wie mooi wil zijn…krijgt waarschijnlijk hoofdluis en houdt zijn moeder hier weer twee weken mee van de straat. 

Controleren 

Hoofdluisvrij? Controleer elke week even of er niet stiekem weer een luisje is overgelopen. Vroeger hoefde dit eigenlijk alleen bij jonge kinderen, die stoeien en knuffelen meer met elkaar. Sinds de mobiele telefoons is dit veranderd. Oudere kinderen zitten meer met hun hoofden tegen elkaar aan (een selfie nemen of samen op één scherm) en geven hiermee de luisjes steeds vaker uitgebreid de gelegenheid om op hun gemakje naar een nieuwe gastvrouw of -heer te wandelen. Als je hoofdluis ontdekt bij je kind(eren), laat het dan de (sport)school en opvang weten. Zij kunnen dan andere ouders vragen hun kids te controleren. Ook als je kind de dag ervoor een kinderfeestje heeft gehad is het fijn als ouders van de genodigden op de hoogte worden gebracht. Eigenlijk is het niet nodig (want niets om je voor te schamen) maar wil je liever anoniem blijven? Meld het dan alleen aan de ouders van de jarige van de dag ervoor. Zij kunnen dan een berichtje rondsturen waarin ze melden dat ‘een kindje’ die van de partij was hoofdluis heeft. 

Feiten op een rij

  • Hoofdluis heeft niets te maken met schone of vieze haren;
  • Hoofdluis is heel erg vervelend, maar niet gevaarlijk;
  • Hoofdluizen kunnen niet springen en zwemmen;
  • Met de haren in een vlecht of in hun knot komt je kind minder snel in contact met haren van een ander. Hierdoor is de kans op hoofdluis kleiner;
  • Luizen klampen zich niet vast in kledingstukken, beddengoed en knuffels;
  • Luizenzakken of alles wassen op 90 graden heeft dus geen enkele zin;
  • 7 maart is nationale hoofdluisdag. Het idee erachter: iedereen tegelijk laten kammen. Samen staan we sterk. Weg met hoofdluis! 💪🏽

Wat werkt bij jouw kind(eren) heel goed of juist helemaal niet tegen hoofdluis?

Share