5 tips om oude spullen te recyclen

Oude kleding, speelgoed, boeken: waar laat je het als je niemand in je omgeving er blij mee kan maken? Je kunt het natuurlijk op marktplaats of koopjeshoeken zetten. Het schenken aan een kringloop in de buurt is ook een optie. Maar wist je dat er nog veel meer duurzame en leuke manieren zijn om oude spullen te recyclen? 

1.Kleding inleveren bij winkels

Natuurlijk kun je je oude kleding in een kledingbak van de Kringloop gooien. Maar wist je dat je kleding ook kan inleveren bij C&A en H&M? Zij zorgen dat het gerecycled wordt en jij krijgt voor elke ingeleverde volle tas een kortingsbon van 15% voor een volgende aankoop. Win win. Groot voordeel is dat je ook versleten kleding -die niet meer gedragen kan worden- in kan leveren. Kijk even goed waar je wat in kan leveren. Zo kun je bij H&M naast kleding bijvoorbeeld ook beddengoed, theedoeken en gordijnen inleveren en bij C&A tassen, riemen en schoenen.

2.Oude schoenen inleveren

Schoenen kun je ook inleveren bij Bristol. Wist je dat zij een samenwerking hebben met Leger des Heils? Lever oude schoenen in bij Bristol en je krijgt een kortingsbon van 15% voor een volgende aankoop. Alle herbruikbare schoenen worden weggegeven of verkocht door Leger des Heils ReShare. De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar de lokale hulpprojecten. 

3.Creatief met stof 

Heb je een naaimachine staan? Hartstikke leuk om van oude stofjes slingers, scrunchies of bloempotjes te maken. Het zijn basic projectjes die zelfs door kinderen uitgevoerd kunnen worden. Gebruik elastiek uit oude kleren voor de scrunchies, en knoopjes om bloempotjes op te pimpen. Niet alleen leuk om zelf te houden, ook heel leuk om cadeau te doen. 

4.Zwerfboeken

Vraag voor je oude boeken stickers aan en maak er zwerfboeken van. Je vindt zwerfboekstations in scholen, wachtkamers, bij kinderboerderijen, op campings, in lunchrooms, bij speeltuinen, voortuinen…. Je kunt je boek erbij zetten of zelf een zwerfboekstation maken. Wil je weten hoe het precies werkt? Ga dan naar kinderzwerfboek.nl en op zwerfboek.nl

5.Nieuw leven in oud speelgoed

Oude autootjes, incomplete puzzels, kleine legerfiguurtjes, boerderijdiertjes of dino’s… Kan je kind echt geen afscheid nemen van zijn speelgoed? Maak er iets leuks van. Spuit wat autootjes in dezelfde kleur en maak er een fotolijstje van, tover een berg boerderijdieren of een takelwagen om tot een lamp, bevestig twaalf poppetjes op een bord en maak er een klok van… Mogelijkheden genoeg. Geen inspiratie? Bezoek pinterest, zeker weten dat je leuks vindt!

Er zijn vast nog veel meer leuke en creatieve manieren om spullen te hergebruiken. Wat doe jij met oude spullen doet? Ik ben benieuwd! 

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.