Een schone omgeving met Schone Helden

Stoor jij ook zo aan rondzwervend afval in de buurt? Help dan mee aan een schone omgeving met Schone Helden. Als ervaren vuilniszakkensjouwer (want drie kleine schone heldjes) leg ik je graag uit hoe Schone Helden werkt.

Wat is Schone Helden?

Schone helden is een initiatief van de gemeente Ede. Het idee erachter is om met elkaar de woonplaats schoner te krijgen. Wanneer je je aanmeldt krijg je van de gemeente een knijper, een rol vuilniszakken, een vuilnisring, werkhandschoentjes en een veiligheidshesjes  (vooral handig langs de weg). Schoon én veilig op weg! Ga je zwerfafval opruimen met je kinderen? Dan krijg je van de gemeente de knijpers, hesjes en handschoentjes gewoon een maatje kleiner. Mijn heldjes vergeten de handschoenen vaak, dus ik leer ze natuurlijk vooral: álles met de knijper pakken.

Hoe werkt het?

Als je je aanmeldt als schone held worden de materialen al snel bezorgd en kun je aan de slag. Lekker op pad en ruimen maar! Is je vuilniszak vol? Ga naar ‘afval en vervuiling’, kies voor ‘schone helden’ en laat je volle vuilniszakken ophalen. Volle vuilniszakken wil je natuurlijk niet te lang thuis houden. Geen zorgen. Binnen een dag na de melding ben je van het zwerfafval af. Vind je ergens dumpafval? Als je erg sterk bent kun je dat natuurlijk meenemen. Maar voel je zeker niet verplicht. Hier kun je gedumpt afval aangeven. Kies voor ‘gedumpt afval’ en handhaving gaat ermee aan de slag. 

Weinig tijd is geen excuus

Wil je best bijdragen aan een schone omgeving maar heb je een bomvolle agenda? Geen probleem. Ook als je niet veel tijd hebt kun je een steentje bijdragen aan een schone omgeving. Neem bijvoorbeeld je knijper en vuilniszak mee als je de hond uitlaat, een brief gaat posten of even je benen strekt tijdens de lunch. Alle beetjes helpen 🙂

Schone helden combineren

Met afval opruimen draag je niet alleen bij aan schonere bermen, straten en bossen. Het is ook nog eens hartstikke leuk. En het wordt nóg leuker als je het combineert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan herfstspulletjes verzamelen met de kinderen, een klompenpad bewandelen of geocachen. 

Wil jij ook zorgen voor een schone omgeving met Schone Helden? Meld je dan hier aan! Woon je niet in Ede? Google dan eens ‘zwerfafval’ en de naam van je woonplaats. Er zijn gelukkig veel meer gemeenten die zich inzetten voor een schone omgeving. 💚

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *