Hoe kom je van hoofdluis af?

Als je kids vaak ziet krabben op hun bolletjes, weet je eigenlijk al genoeg. Ze hebben hoofdluis. Hoe komen ze er toch aan? En nog veel belangrijker: hoe kom je van hoofdluis af? 

Wat is hoofdluis?

Hoofdluis is een heel klein rotzakje… ik bedoel insectje… die leeft van het bloed van mensen. De parasiet heeft een grijsbruinige kleur en is volwassen ongeveer zo groot als een sesamzaadje. Hoofdluis kan kruipen en verspreidt zich akelig snel. Eitjes (neten) zien eruit als roos en zijn, net als de luisjes zelf, ontzettend hardnekkig. 

Kort rekensommetje:

Stel, op de eerste dag van de maand huppelt er een luisje van het vriendinnetje van je dochter naar de lange lokken van je dochter. Deze legt er na drie dagen haar eerste eitje. Na zeven tot tien dagen komt dit eitje uit. Zeven tot tien dagen na de geboorte is het luisje volwassen en kan deze zelf eitjes leggen. Een hoofdluis leeft ongeveer één maand en legt elke dag vijf of zes eitjes. Hoeveel luizen kriebelen er na een maand op het koppie van je dochter?

Heel veel! Wil je het echt uitrekenen? Be my guest. Wat mij betreft zijn het gewoon heel snel veel te veel hoofdluisjes. En dat betekent: heel veel jeuk! Houdt dus in dat je het beste maar zo snel mogelijk actie kan ondernemen na het ontdekken van een luisje en/of eitje. 

Kammen tegen hoofdluis

Kammen, kammen en nog eens kammen. De kam gaat een stuk makkelijk door het haar als je van te voren een crèmespoelinkje gebruikt. Vaak zit er in de doosjes van luizenshampoo en -lotion een plastic kammetje. Die kun je meteen in de prullenbak mikken want die werken voor geen meter. Veel beter kun je kammen met een netenkam met lange metalen tanden. Deze zijn los te koop bij de drogist of bij bol.com.

Luizenshampoo

Gebruik een Luizenshampoo om de eerste roedel luizen te doden. Ik gebruik meestal die van de Kruidvat en die werkt prima. De neten blijven -ook met andere shampoos- altijd lekker zitten. Neten die tot twee centimeter van het hoofd af zitten komen nog uit als je er niks tegen doet. Doordat neten die lager in het haar zitten geen lichaamswarmte meer krijgen, komen die niet meer uit. Pas als je twee weken lang elke dag kamt weet je zeker dat alle neetjes die nog uitkomen weg zijn. Kijk maar eens naar het rekensommetje. Een pasgeboren luisje legt niet meteen eitjes. Die luis wil je dus wegkammen vóórdat ze haar eerste eitje aan een haar vastplakt. Dagelijks kammen is een een rotklus, maar na twee weken consequent kammen is je kind hoofdluisvrij!

Blijf controleren op hoofdluis

Hoofdluisvrij? Controleer elke week even of er niet stiekem weer een luisje is overgelopen. Vroeger hoefde dit eigenlijk alleen bij jonge kinderen, die stoeien en knuffelen meer met elkaar. Sinds de mobiele telefoons is dit veranderd. Oudere kinderen zitten meer met hun hoofden tegen elkaar aan (een selfie nemen of samen op één scherm) en geven hiermee de luisjes steeds vaker de gelegenheid om naar een nieuwe gastvrouw of -heer te wandelen.

Melding maken

Als je hoofdluis ontdekt bij je kind(eren), laat het dan de (sport)school en opvang weten. Zij kunnen dan andere ouders vragen hun kids te controleren. Ook als je kind de dag ervoor een kinderfeestje heeft gehad is het fijn als ouders van de genodigden op de hoogte worden gebracht. Eigenlijk is het niet nodig (want niets om je voor te schamen) maar wil je liever anoniem blijven? Meld het dan alleen aan de ouders van de jarige. Zij kunnen dan een berichtje rondsturen waarin ze melden dat ‘een kindje’ die van de partij was hoofdluis heeft. 

Feiten op een rij

  • Hoofdluis heeft niets te maken met schone of vieze haren;
  • Hoofdluis is heel erg vervelend, maar niet gevaarlijk;
  • Hoofdluizen kunnen niet springen en zwemmen;
  • Met de haren in een vlecht of in hun knot komt je kind minder snel in contact met haren van een ander. Hierdoor is de kans op hoofdluis kleiner;
  • Luizen klampen zich niet vast in kledingstukken, beddengoed en knuffels;
  • Luizenzakken of alles wassen op 90 graden heeft dus geen enkele zin;
  • 7 maart is nationale hoofdluisdag. Het idee erachter: iedereen tegelijk laten kammen. Samen staan we sterk. Weg met hoofdluis! 💪🏽

Wat werkt bij jouw kind(eren) heel goed of juist helemaal niet tegen hoofdluis?

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.