Kocevje

Stop 3. Ljubljana zit erop. Net als vorig jaar maken we een stop bij Camp Jezero Kočevsko. Een jonge camping/camperstop op een steenworp afstand van een prachtig meer. 

We gaan voor luxe 

Vorig jaar stonden we hier nagenoeg alleen. Ook het meer hadden we meestal voor onszelf. Tenzij we het deelden met wat (meestal oudere) bewoners van Kocevje. Dit jaar is dat anders. Nog steeds is het niet heel druk of toeristisch, maar alleen zijn we ook zeker niet. Omdat we echt even wat dagen willen relaxen kiezen we voor een campingplek (€30,-) en niet voor een camperplek (€12,-). Dit heeft als voordeel dat we gebruik mogen maken van het luxe sanitair, de barbecue en de keuken. Dat laatste is wat deze camping net wat relaxter maakt dan andere campings; een koelkast, vriezer, fornuis, pannen, servies, bestek. Dat, en het prachtige meer op nog geen 2 minuten loopafstand natuurlijk. 

Mom’s best view ♥

De steiger

Aan het meer is het nog steeds erg rustig. Drukker dan vorig jaar. Dat wel. Maar wat stelt het voor als je een steiger van zo’n 60 vierkante meter moet delen met nog een gezin, 4 hangjongeren en 3 andere vakantiegangers? Verderop aan het meer zitten wat vissers, af en toe zie je in de verte een fanatieke zwemmer of een roeibootje. We hebben nog steeds alle ruimte en vrijheid. Drie van de vier dagen ondernemen we weinig tot niks. We hebben genoeg aan het meer. Verder gaan we er alleen op uit voor boodschappen of een versnapering aan de bar een klein stukje verderop aan het meer. 

Uilenpad

Eén dag gaan we op pad. We gaan het uilenpad bewandelen. Met z’n vijfjes een enorm avontuur, want we zouden zomaar eens uilen, lynxen of beren tegen kunnen komen. Ter geruststelling: die laatste twee leven in het gebied, maar men zegt dat ze nooit door een toerist gespot zijn omdat ze banger zijn voor mensen dan andersom. En met ons redelijk luidruchtige trio acht ik de kans klein dat wij daar verandering in zullen brengen. 

Toch is het spannend. Bij de receptie van de camping nemen we een boekje mee met de route, een boekje waarin staat welk blad bij welke boom hoort en één waarin staat welk dier welke sporen heeft, wat ze eten en wat er weer uitkomt. Onze kinderen veranderen spontaan in een soort Freek Vonk – trio. Elke in blubber afgedrukte pootafdruk, elke drol en elke aangevreten eikel wordt bestudeerd in de hoop op deze manier een dier te vinden. 

Zoals verwacht zien we, met uitzondering van wat insecten, geen dieren gezien. Maar wat een heerlijke middag is dit. De route wordt aangegeven door geschilderde uiltjes op paaltjes en bomen (de ene keer duidelijker dan de andere keer) dus het pad is goed te volgen. Ook van het ‘berenpad’ nemen we een stukje mee. Hier en daar heeft de storm (misschien wel van de avond ervoor) flink huisgehouden en moeten we door blubber banjeren, over omgevallen bomen klauteren of er onderdoor kruipen. Het voelt als een soort gezins-teambuilding. Al met al doen we er zo’n vier uur over. Met de nodige tussenstops want er moet ook gegeten en gedronken worden, slakken en torren moet worden bestudeerd,heel af en toe moet er wat gekibbeld en dus gesust worden, steentjes moeten uit schoenen worden gehaald, en het prachtige bos moet absoluut bewonderd  worden. Ruim 2,5 km later staan we (ietwat verwilderd, smerig, met natte schoenen en sokken, en met voldane blikken in onze ogen) aan de rand van het bos. Did it! Dit uilenpad is echt een aanrader! 

Het Uilenpad wordt duidelijk aan aangegeven.
Een berengrot? Onze kinderen denken van wel 😉

Ontspanning en inspanning 

Er zijn nog veel meer wandel- en fietsroutes in (de buurt van) Kocevje. Dat merken we ook aan onze mede campinggasten; de meeste mensen zijn in het bezit van outdoorkleding, wandelschoenen of fietsen en daarbij behorende pakjes. Camp Jezero Kočevsko is een heerlijk plekje om ontspanning en (leuke) inspanning te combineren. Vakantiegevoel op zijn best! 

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.