Postojna

Vandaag zullen we onze kids verassen met een kasteel en een tourtje koukleumen. We gaan naar het kasteel van Postojna en de grotten eronder. 

Camperplaats Postojna

Het is hartstikke toeristisch in Postojna. Een betaalbare camping is dan ook moeilijk te vinden. We besluiten weer voor een camperplekje te gaan. Voor €20,- mogen we Olaf 24 uur parkeren op de camperplek naast de grotten. In het restaurant zijn toiletten, maar deze kunnen we natuurlijk alleen gebruiken tijdens hun openingstijden. Gelukkig hebben we voor noodgevallen een porta potti aan boord.

Loedermoeder

We kopen een combikaartje voor het kasteel en de grotten. De loedermoeder in mij komt naar boven als ik zie dat kinderen tot en met 5 jaar €1,00 kosten en kinderen vanaf 6 jaar bijna €35,00. Voor ik het weet hoor ik mezelf zeggen: ‘Two adults, one eight year old and a five year old twins.’ Ik hou mezelf voor dat een leugentje om bestwil wel mag, en dat ik een extra etentje best wil. Omdat we al wat aan de late kant zijn besluiten we vandaag het kasteel te bezoeken en morgen de grotten. 

Predjama Kasteel

Met een gratis pendelbus gaan we naar het kasteel. Alleen de buitenkant al is ontzettend mooi. Zoals dat kasteel uit de berg lijkt te groeien, prachtig. We halen onze Nederlands gesproken audioguide op en lopen het kasteel binnen. We hadden geen ervaring met …., maar dit blijkt zo leuk! De kinderen zien het hierdoor als een soort speurtocht omdat ze steeds op zoek moeten naar het volgende nummertje. En ze luisteren ook echt naar wat er verteld wordt. De informatie is voor mij duidelijker dan wanneer een gids het mij zou vertellen. Dit komt waarschijnlijk omdat ik op play en pauze kan drukken en het nog eens terug kan luisteren als ik tóch een stukje gemist heb. De volumeknop die hier wel op zit en op een gids niet, is ook fijn. De binnenkant van het kasteel is al even indrukwekkend als de buitenkant. Het is groot en wij, maar ook de kids, raken (in tegenstelling tot het kasteel in Ljubljana) niet uitgekeken. Treuzelkonten als we zijn blijken we er langer over te doen dan de gemiddelde toerist. We nemen de bus terug een uurtje later dan verwacht. Dit kan gelukkig zonder problemen. 

Het indrukwekkende Predjama Kasteel
Uitzicht vanuit het kasteel

De grotten van Postojna

De volgende dag zijn de grotten aan de beurt. Ook hier maken we gebruik van Nederlands gesproken …. Een treintje zoeft ons 3,5 km door de grotten. Handen binnenboord want soms komen de muren van de grotten wel heel dichtbij! De groep stapt uit en gaat te voet verder, achter een dame aan die in gaten houdt of niemand zich misdraagt. Met 8 graden ben ik blij met onze lange broeken en vesten. Ik zie Robin verkleumen en ik zet bij het trio de capuchons op. Als mini-Teletubbies bewonderen ze de stalagmieten en stalactieten. Wauw! De grot is enorm en prachtig. Aan het eind van de wandeltocht mogen we nog even het bizarre, blinde en kleurloze diertje dat hier in de grotten leeft bewonderen. Er zitten er twee in een aquarium waar alle toeristen omheen staan. Het duurt dan ook even voor we een glimp van de ‘babydraak’ of ‘mensenvis’ opvangen. We zouden onszelf niet zijn als we niet net iets te lang naar het beestje staren en hierdoor onze groep kwijtraken. Een treintje later dan de rest van ons groepje stappen we weer in. Net als bij de bus van het kasteel levert dat ook hier gelukkig geen problemen op. 

Teletubbies met audioguide 💞💙

De grotten uit, de stad in

In Postojna zelf gaan we op zoek naar een restaurantje. In eerste instantie zonder succes. Het stadje blijkt weinig bijzonder. We komen langs twee hotels aan een pleintje, maar deze ogen niet heel uitnodigend. We zoeken verder en zetten ‘Here we go’ in als hulplijn. Het brengt ons naar een sfeervolle pizzeria bij een sportpark. We worden bediend door een man op leeftijd. Hij spreekt ons aan in Sloveens, Duits en Italiaans door elkaar. Als hij iets opneemt drukt hij zijn handheld bijna tegen zijn brilletje om de bestelling erin in te voeren. Telkens als dat is gelukt kijkt hij tevreden op en lacht hij vriendelijk. Terwijl we op onze bestelling wachten spelen de kinderen in de speeltuin. Vanaf de veranda waar we zitten hebben we hier precies zicht op. De pizza’s en pasta’s zijn lekker, de biertjes koud en de cappuccino’s goed. Het is geen dure pizzeria. De rekening (+ fooi) kunnen we precies betalen met het geld dat we bespaard hebben door mijn leugentje om bestwil. 

Met volle buiken vervolgen we onze reis. We gaan naar de kust

Wijsneus 💙
Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.