Bril x 3

scheelIneens zie ik dat Lola met haar oogje naar binnentrekt. Ze kijkt scheel. Ach, ze zal wel moe zijn. Lewis deed dat ook toen hij haar leeftijd had, als hij dan moe was kon hij met zijn linker oogje in zijn rechter broekzakje kijken. Heel schattig, is vanzelf over gegaan.

Het komt af en toe bij Lola terug en gekscherend noemen we haar dan mevrouw Weijers (naar Guido Weijers, cabaretier, maar minder grappig dan Lola). Maar als ze na een paar dagen klaarwakker tijdens de lunch met haar linkeroogje iets te makkelijk op het bordje van Robin (die rechts van zit) kijkt, ga ik er toch anders over denken. Mijn ware en ik houden het een tijdje in de gaten, zien dat haar andere oogje ook alle kanten op gaat. Soms zelfs zo erg dat we niets zien dan oogwit. Dan besluiten we een afspraak te maken met de huisarts.

Al vlot kunnen we terecht en de huisarts heeft al snel gezien dat hij Lola door moet verwijzen naar een oogarts. We worden op de wachtlijst gezet….
Als ik in het ziekenhuis lig bij Waldorf en Statler is het zover: Mijn ware neemt onze jongste dochter mee naar de oogkliniek. Ik heb met haar te doen….ik weet zeker dat ze het doodeng vindt.

De oogmeting was lastig, die moet nog maar eens gedaan worden. Toch denkt de arts een duidelijk beeld te hebben: Lola moet waarschijnlijk geopereerd worden aan haar oogjes. Arm ding…

Zo’n 2 maanden later ga ik met haar naar de oogkliniek. Ik neem (in tegenstelling tot mijn ware) haar broer en zusje mee: we hebben al zoveel ondernomen met z’n viertjes en de extra brede kinderwagen, dit moet ook wel goed komen. Als we vanuit de wachtkamer naar binnen worden geroepen zet ik Lewis naast Robin in de kinderwagen en neem ik Lola op de arm. Binnen laat de vriendelijke arts haar van een afstandje wat plaatjes zien, maar Lola klapt helemaal dicht. “Gelukkig” is haar minder bange tweelingzusje er om haar te verklappen dat er een vogel wordt aangewezen op het plaatje! Nadat ook de auto en de poes door Robin zijn voorgezegd, lijkt Lola haar voorbeeld te gaan volgen. Ze fluistert de antwoorden in mijn oor en ik fungeer braaf als haar tolk. De testjes lijken op deze manier toch te gaan lukken.

We verlaten de oogkliniek met een verwijsbrief voor een brilletje. De operatie volgt hoogstwaarschijnlijk ook nog, maar de oogarts hoopt dat onze schele Lola toch ietsje minder scheel gaat kijken door het dragen van een brilletje.

Inmiddels heeft Lola 3 brillen: gewoon, omdat het haar zo leuk staat! Haar ogen lijken nog groter dan ze al zijn, de schele blik achter de glaasjes is aandoenlijk en aan haar lange wimpers lijkt nu bijna geen einde te komen. Ze is (nog steeds) prachtig!
Voor iedereen die het verschil niet kon zien is er nu eindelijk de oplossing: Lola is degene met bril, Robin is degene die de bril probeert af te pakken!

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.